Banner

Svečano uručene nagrade pobjednicima Državnog takmičenja iz prirodnih nauka, stranih jezika i istorije

  • PDF

 

Svečano uručivanje nagrada za pobjednike Državnog takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola iz prirodnih nauka, stranih jezika, istorije i programiranja održano je u srijedu, 11. juna 2014. godine, u 12h, u KIC-u „Budo Tomović“.

Foto galerija

Ispred organizatora takmičenja prisutne je pozdravio direktor Ispitnog centra, prof. dr Željko Jaćimović.

Ozbiljnost moderne države mjeri se stepenom ulaganja u svoje nadarene mlade ljude. Ovo je bila i prilika da se pokaže da Crna Gora to jeste. Nagrađeni takmičari su od Ispitnog centra dobili diplome i potvrdu o učešću u ljetnjem kampu, koje organizuje ova institucija, a čije će mjesto i vrijeme održavanja biti objavljeno na vebsajtu Ispitnog centra.

Regionalna ECDL kancelarija najbolje srednjoškolce nagradila je ECDL indeksima koji su potrebni za sticanje međunarodno priznatih ECDL sertifikata, a koji se mogu preuzeti u Ispitnom centru.

U ime kompanija „Čikom” i „Neodata” gospodin Nenad Vraneš uručio je svim učenicima vaučer za besplatno testiranje u njihovim test centrima ECDL start modul (4 modula), kao i usb flash memo modul od 32 GB.

Ispitni centar organizuje stručne pripreme i pokriva troškove odlaska crnogorskih ekipa na Međunarodne olimpijade. Prošle godine su naši predstavnici opravdali povjerenje i vratili se sa 1 srebrnom i 2 bronzane medalje. Naši ovogodišnji olimpijci su:

 

  1. Marija Došljak, Ognjen Đuković i Pavle Kovačević, koji će biti predstavnici Crne Gore na 18. Juniorskoj olimpijadi iz matematike koja se održava u Makedoniji.
  2. Olja Krstović, Milica Dašić i Anđela Marković će predstavljati našu zemlju na 55. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja će se održati u Kejp Taunu u Južnoafričkoj republici.
  3. Učenici Miodrag Joksimović i Murat Đečević pokazaće svoje znanje na 45. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja se održava u Astani, u Kazahstanu.
  4. Kemal Dedeić i Adil Begović predstavljaće Crnu Goru na 25. Međunarodnoj olimpijadi iz biologije koja će se održati na Baliju, Indonezija.
  5. Dejan Todorović, Petar Đerković i Petar Milosavljević pokazaće informatičko znanje na 22. Balkanskoj olimpijadi iz informatike u Ankari i 16. Međunarodnoj olimpijadi iz informatike koja se odžava u gradu Taipei, na Tajvanu.
  6. Ove godine, po prvi put nakon 2 godine priprema i opservacija, stekli smo pravo da se takmičimo iz hemije, tako da će učenici Sehija Dizdarević, Milica Vojinović, Andrijana Ivanović i Milena Roganović učestvovati na 46. Međunarodnoj olimpijadi iz hemije, koja će se održati u Hanoju, Vijetnam.
  7. Crna Gora će takođe po prvi put imati takmičare na 11. Međunarodnoj olimpijadi iz geografije, koja će se održati u Krakovu, Poljska, u avgustu. Našu zemlju će predstavljati Samra Pepić, Ljubomir Raković, Tijana Ljujić i Edin Destanović.
  8. Olja Krstović, Milica Dašić, Anđela Marković i Nikola Raičević su predstavljali našu zemlju na 31. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja se u maju ove godine održala u bugarskom gradu Plevenu.

Na tom takmičenju Olja Krstović, učenica gimnazije „Slobodan Škerović” osvojila je bronzanu medalju.

U ime Ispitnog centra nagradu je uručio  direktor, prof. dr Željko Jaćimović.

Ispitni centar je novčano nagradio  mentore čiji su učenici osvojili prva tri mjesta na takmičenju. Novac će biti uplaćen na lične račune.

Ispred Ministarstva prosvjete najbolje osnovce i srednjoškolce Ministar Slavoljub Stijepović nagradio je tablet računarima.

Mentore koji su osvojili najviše nagrada na ovogodišnjem takmičenju nagradilo je Ministarstvo prosvjete. Nagrade je uručio Ministar prosvjete Slavoljub Stijepovic:

1. Mentorima iz osnovnih škola:

- Veri Joksimović, nastavnici ruskog jezika iz OŠ „Risto Ratković”
- Ermini Vlahovljak, nastavnici francuskog jezika iz OŠ „Salko Aljković”

2. Mentoru Predragu Ražnatoviću iz Gimnazije „Slobodan Škerović”

Ministar Stijepović uručio je i nagradu srednjoj školi koja je ove godine osvojila najviše nagrada - Gimnaziji „Slobodan Škerović”.

Direktor Zavoda za školstvo Pavle Goranović je u ime ove institucije nagradio Osnovnu školu „Sutjeska” i Osnovnu školu „Risto Ratković” koje su bile najuspješnije na ovogodišnjem takmičenju.

Centar za stručno obrazovanje nagradio je učenicu Aleksandru Bojanović iz Srednje stručne škole „Sergije Stanić” iz Podgorice koja je osvojila 1. mjesto iz italijanskog jezika, čiji je mentor profesorica Dragana Prorok. U ime ove institucije nagradu je uručio direktor Duško Rajković.

Na svečanosti je promovisana i saradnja Ispitnog centra i NVO London Bridge.