Banner

Svečano uručivanje nagrada za pobjednike državnog takmičenja učenika osnovih I srednjih škola iz prirodnih nauka, stranih jezika istorije I programiranja

  • PDF

15. maj 2012. godine, 12h, KIC „Budo Tomovic“

Državno takmicenje ucenika osnovnih i srednjih škola iz prirodnih nauka, stranih jezika, istorije i programiranja organizovao je Ispitni centar na Ekonomskom fakultetu 3. i 4. marta 2012. godine.

Na takmicenju je izmjerilo svoje znanje 409 osnovaca i 216 srednjoškolaca. Nagrade je osvojilo 30 takmicara iz osnovnih škola i 32 takmicara iz srednjih škola.

Svecanosti su prisustvovali ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepovic i ministarka, nauke prof. dr Sanja Vlahovic sa saradnicima, pomocnik ministra za informaciono društvo Ivan Lazarevic, rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Predrag Miranovic, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. Milorad Jovovic, direktor Zavoda za školstvo Pavle Goranovic, direktor Centra za strucno obrazovanje Duško Rajkovic i mnogi drugi gosti.

U ime organizatora, prisutne je pozdravio direktor Ispitnog centra prof. dr Željko Jacimovic, a u ime svih obrazovnih institucija nagradenima se obratila prof. dr Sanja Vlahovic.

Foto galerija

Nagradeni takmicari su na pocetku svecanosti od organizatora dobili diplome i potvrdu o ucešcu u jednom od kampova, koje organizuje Ispitni centar:

• Istraživackom kampu – škola fizike na Ivanovim Koritima za ucenike koji su osvojili prva tri mjesta iz matematike i fizike;

• Ljetnjoj školi za talente na Virpazaru (eksperimentalni kamp) za ucenike koji su osvojili prva tri mjesta iz biologije i hemije;

• Kampu za nadarene na Ivanovim Koritima za sve ucenike koji su osvojili prva tri mjesta iz starnih jezika, istorije i geografije.

Ministarstvo za informaciono društvo, Ministarstvo prosvjete i sporta i Ministarstvo nauke na racun Ispitnog centra uplatili su po 10 000 eura i vec ove godine zajedno s Ispitnim centrom dodatnim znanjem nagraduju pobjednike Državnog takmicenja. Novac je namijenjen za pripreme i odlazak naših ucenika na medunarodne olimpijade. Njima se pridružila i kompanija Domen koja ce finansirati olimpijade iz informatike.

Predstavnici na 29. balkanskoj matematickoj olimpijadi, koja se održala u Antaliji, u Turskoj, bili su Olja Krstovic i Oleg Cmiljanic. Olja je na ovom prestižnom takmicenju dobila pohvalu.

Ovo dvoje vrijednih ucenika predstavljace nas i na 53. internacionalnoj matematickoj olimpijadi u Mar del plati, u Argentini.

Ovogodišnji rezultati na Državnom takmicenju iz fizike za srednje škole su za posebnu pohvalu, prosjecan broj bodova je duplo veci od prošlogodišnjeg. Realno je ocekivati medalju sa 43. internacionalne olimpijade iz fizike koja se održava u Talinu, u Estoniji, od Vladimira Pejovica, Nikole Potpare, Petra Tadica, Marka Petrica i Janka Radulovica.

Informaticari Luka Bulatovic i Kosta Pavlovic bice predstavnici na 20. balkanskoj olimpijadi iz informatike i 24. internacionalnoj olimpijadi iz informatike koja se održava u Milanu, u Italiji. Luka i Kosta, s još jednim brojem ucenika iz srednjih škola, bice ucesnici kampa za mlade programere koji organizuje kompanija Domen.

Prvi put naši ucenici ce odmjeriti svoje znanjie na 23. internacionalnoj olimpijadi iz biologije, u Garden Sitiju, u Singapuru. Naši predstavnici su Nebojša Boškovic, Marko Mejatovic, Mirko Pejatovic i Janko Zekovic.

Kako proces apliciranja za medunarodnu olimpijadu iz hemije zahtijeva da zemlja koja se prvi put prijavljuje dvije godine ima ulogu posmatraca, Ispitni centar ove godine krece u tu proceduru i 2014. godine Crna Gora ce imati prve takmicare.

Medunarodne olimpijade za osnovce se organizuju samo iz matematike, tako da ce naši predstavnici na 16. juniorskoj balkanskoj matematickoj olimpijadi u Veriji, u Grckoj, biti Ilija Gracanin i Andela Markovic.

Ucenici koji su osvojili maksimalan broj bodova dobili su po laptop racunar. Za Rada Dacevica iz OŠ „Ratko Žaric“ iz Nikšica racunar je obezbijedio Ispitni centar, a kompanija Cikom nagradila je Vladimira Pejovica iz Gimnazije „Slobodan Škerovic“ iz Podgorice.

Ispitni centar nagraduje i mentore ucenika koji su osvojili nagrade i to za osvojeno:

1. mjesto s tri minimalne cijene rada

2. mjesto s dvije minimalne cijene rada

3. mesto sajednom minimalnom cijenom rada.

Škole koje su osvojile ubjedljivo najviše nagrada na ovogodišnjem takmicenju su:

1. Osnovna škola „Pavle Rovinski“

2. Gimnazija „Slobodan Škerovic“.

Ministarstvo prosvjete i sporta nagradilo je ove škole novcanim iznosom od po 500 eura.

Centar za strucno obrazovanje nagradio je najuspješnije mentore iz strucnih škola sa po 200 eura:

- profesoricu engleskog jezika Natašu Bešovic, za osvojeno 2. mjesto i

- profesoricu italijanskog jezika Milenu Kekovic, za osvojeno 3. Mjesto.

Analizom za posljednje cetiri godine najuspješniji mentori na državnom takmicenju su:

– Nevenka Papovic iz OŠ „Ratko Žaric“, profesorica fizike, i

– Mirjana Mededovic iz Gimnazije „Stojan Cerovic“, profesorica francuskog jezika.

Novcanim iznosom od 300 eura nagradio ih je Zavod za školstvo.

Ispitni centar vec drugu godinu zajedno sa NVO London bridge organizuje izbor ucenika i profesora koji dobijaju britanske stipendije koje podrazumijevaju jednogodišnje školovanje ucenike ili rad u nekoj od elitnih britanskih škola za profesore. Asocijacija direktora ovih škola vrši izbor stipendista, a naših pet ucenika i jednu profesoricu, koji su ove školske godine u britanskim školama, nazivaju pravim ambasadorima Crne Gore. HMC je ovim ucenicima produžio školovanje na još jednu godinu.

Za sljedecu školsku godinu HMC je obezbijedio osam stipendija i to za Saru Cabarkapu, Mariju Ðacic, Miljana Markovica, Katarinu Martinovic, Kseniju Mišovic, Luku Pajovica, Draganu Zoric i Dušana Stevanovica koji je dobio 75% školarine.

Svecanost su ucinili posebnom hor Muzicke škole „Vasa Pavic“ zajedno sa svojom profesoricom Zojom Ðurovic, džez bend, takode iz škole „Vasa Pavic”, koji vodi profesor Milorad Jovovic i Katarina Bogicevic iz OŠ “Pavle Rovinski”.